پنجشنبه ۱۰ دی ۹۴ | ۱۵:۱۳ ۱۹۸ بازديد
اولين چيزي كه معمولا يك بوسنيايي درباره تفاوت قهوه ترك و قهوه وطنياش ميگويد روند دم كردن است كه روش جوشآوردن، دمكردن و مزهشان تا حدي فرق ميكنند.
هر دو معمولا در جذوه (قهوهجوش) مسي گردن دراز قهوه را درست ميكنند و هر دو فنجان و دم و دستگاه تقريبا همشكلي دارند اما روش جوشآوردن، دمكردن و مزهشان تا حدي فرق ميكنند.
اين دو نوع قهوه در حد پودر و خيلي نرم آسياب ميشوند. در دستگاه قهوهساز درست نميشوند و روي حرارت اجاق آماده شده و لِرد دارند.
اين دو نوع قهوه در حد پودر و خيلي نرم آسياب ميشوند. در دستگاه قهوهساز درست نميشوند و روي حرارت اجاق آماده شده و لِرد دارند.

مواد لازم:
- قهوه آسيابشده براي دم كردن چيزي كه به قهوه ترك معروف است (يك تا دو قاشق چايخوري براي هر نفر)
- آب جوش (به اندازه هر فنجاني كه استفاده ميشود)
- قهوهجوش ساده
- راحتالحلقوم يا باقلوا براي كنار قهوه (سليقهاي)
۱- آب را در كتري ميجوشانيم و در جذوه (جزوا) يا قهوهجوش تا نيمه آب داغ ميريزيم. بعد قهوه را در قهوهجوش با اين آب داغ هم زده و روي چراغ يا حرارت ميگذاريم. آب بايد به اندازه فنجانهايي باشد كه قرار است قهوه در آنها نوشيده شود.
بهتر است يك و نيم تا دو قاشق چايخوري سرپر براي هر نفر قهوه بريزم. اگر قهوه سبكتري ميخواهيم بنا بر سليقه كمي از پيمانه كم ميكنيم. بهتر است براي دو نفر قهوهخور يا قهوهدوست، چهار و نيم تا پنج قاشق چايخوري سرپر بريزيم.
۲- قهوه را كه در حال جوش آمدن در آب قهوهجوش روي حرارت است،يك بار آرام هم ميزنيم و منتظر ميمانيم تا كف ضخيم و غليظ شكل بگيرد و آرام آرام بالا بيايد. در اين مرحله بايد جذوه را برداشته و كمي از حرارت دور كنيم. اين كار را دو سه بار انجام ميدهيم تا اين كف و حبابهاي ريز به جوش و خروش بيافتند و در تلاش براي سر رفتن از قهوهجوش باشند. بوسنياييهاي خبره در اين كار، گذر از اين مرحله را در حد چند ثانيه ميدانند.
۳- بعد از شكل گرفتن قوي و كامل كف و حباب، كتري آب جوش را برداشته و به اندازه يك فنجان ديگر جذوه يا قهوهجوش را با آب داغ پر ميكنيم. اين آب جوش آخر يك نوع فوت كوزهگري است و ميتواند كف را قويتر و ضخيمتر كند.
۴- قهوه را آرام در فنجانهاي ريز و اختصاصي اين كار ميريزيم تا كف در هر ظرف مساوي تقسيم شود. معمولا كنار هر فنجان يك لوكوم (لوقوم) يا راحتالحلقوم هم ميگذارند. بوسنياييها با اين حبه لوكوم، رفتاري شبيه ايرانيها با يك حبه قند كنار استكان چاي دارند؛ آن را در قهوه ميزنند و ميخورند.
ميگويند اگر در كافه يا رستوراني در بوسني و هرزگوين شيريني يا دسرسفارش داديد، حتما كنارش آب هم بخواهيد. اينقدر غلظت اين شيرينيها بالاست كه گاهي تلخي قهوه و گسي چاي هم از پسش برنميآيد.
۳- بعد از شكل گرفتن قوي و كامل كف و حباب، كتري آب جوش را برداشته و به اندازه يك فنجان ديگر جذوه يا قهوهجوش را با آب داغ پر ميكنيم. اين آب جوش آخر يك نوع فوت كوزهگري است و ميتواند كف را قويتر و ضخيمتر كند.
۴- قهوه را آرام در فنجانهاي ريز و اختصاصي اين كار ميريزيم تا كف در هر ظرف مساوي تقسيم شود. معمولا كنار هر فنجان يك لوكوم (لوقوم) يا راحتالحلقوم هم ميگذارند. بوسنياييها با اين حبه لوكوم، رفتاري شبيه ايرانيها با يك حبه قند كنار استكان چاي دارند؛ آن را در قهوه ميزنند و ميخورند.
