معمولأ "شاميها" سيب زميني ندارند و "كتلتها" هم آردِ نخودچي ندارند، اما اين دستور هر دوي اينها رو داره، سبزيِ معطر هم داره، حتا سماق كه تصور ميشد جديدا به مايههاي گوشتي اضافه ميكنند، همراه با اين دستور هست. چيزِ عجيب و خوشمزه ايه.
هم شاميه، هم كتلت. با يك دستورِ خيلي قديمي كه شايد قدمتش بزمان ناصر الدين شاه برسه. معمولأ "شاميها" سيب زميني ندارند و "كتلتها" هم آردِ نخودچي ندارند، اما اين دستور هر دوي اينها رو داره، سبزيِ معطر هم داره، حتا سماق كه تصور ميشد جديدا به مايههاي گوشتي اضافه ميكنند، همراه با اين دستور هست. چيزِ عجيب و خوشمزه ايه.
كتلت - شامي، با دستور قديمي و مامان بزرگي
مواد لازم:
- چهار صد گرم گوشت چرخ كرده ي گوساله كم چربي
- پنج عدد سيب زميني متوسط پوست كنده
- يكعدد پياز درشت
- دو عدد زرده تخم مرغ
- دو قاشق غذا خوري سبزي معطر ساطوري شده به انتخاب خودتون. من از سبزي كوكو كه شويدِ بيشتري داشت استفاده كردم
- دو قاشق غذا خوري آرد نخودچي
- يك قاشق غذاخوري سماقِ كوبيده شده
نمك، فلفل و زرد چوبه به دلخواه
كتلت - شامي، با دستور قديمي و مامان بزرگي
اگر صبح روز بعد چيزي از كتلت - شاميها باقي مانده بود، با نون و چاي شيرين ميلشان كنيد
طرز تهيه:
سيب زمينيها را پوست بگيريد و رنده كنيد. اگر خيلي سيب زمينيهاي آبداري بودند، آب آنرا با چلاندن جدا كنيد و دور بريزيد. همچنين پياز را رنده كنيد. بعد از آن تمامي مواد را در يك كاسه مخلوط كنيد و بخوبي ورز بدين. از اينطريق مايه ي لطيفي بدست مياد كه به پوست دست نميچسبه و كار كردن با آن خيلي راحته. نحوهاي كه من بكار بردم اين بود كه اين مايه را با استفاده از دستگاه غذا ساز و با تيغه ي چاقوييِ آن، درست كردم. يعني اول سيب زميني ها، بعد پياز را با استفاده از اين دستگاه رنده كردم و بعد ساير مواد را به آن اضافه كردم و حدود دو دقيقه دستگاه را روشن كردم و مايه خوبي بدست آوردم.
كتلت - شامي، با دستور قديمي و مامان بزرگي
كتلت - شاميها را با دست فرم بدين، براي اينكه مغز پخت بشوند و همچنين وسط آنها متورم نشه، سوراخي در وسط آنها ايجاد كنيد و در روغن مايع كه بخوبي داغ شده، سرخ كنيد. بيشتر از دو سوم سطح ماهيتابه را پر نكنيد و كتلتها را بيشتر از يكبار، برنگردانيد.
ضمناً اون روغن مايع را كه ميگفتم خواصِ روغن زيتون را دارد و در اروپا به "زيتون شمال" معروف است را من در ايران پيدا كردم. اسمش Canola oil بود و كمي گرونتر از روغن گّل آفتابگردان بود، اما ارزش دارد.