مواد لازم :
آرد | ۸ ليوان |
شكر | 1ليوان |
روغن حيواني | دو سوم الي نيم ليوان |
بكينگ پودر | 2قاشق مربا خوري |
زردچوبه | يك الي يك و نيم قاشق چايخوري |
نمك | نصف قاشق چايخوري |
شير | ۲ ليوان |
پودر گردو | ۱ ليوان |
پودر توت خشك | ۱ ليوان (پودر شكر) |
پودر دارچين | ۳ الي ۴ قاشق غذا خوري |
رازيانه نيم كوب | ۲ قاشق غذاخوري |
زرده تخم مرغ | ۱ الي ۲ عدد |
سياه دانه | قدري |
طرز تهيه :
۱ـ آرد + نمك + شكر + بكينگ پودر + رازيانه + زردچوبه ----------> در ظرف گودي خوب مخلوط شود ۲ـ به مواد رديف اول را روغن اضافه كرده وخوب با كف دست مواد را سائيده تا گلوله گلوله نشود ۳ـ شير اضافه كنيد و خوب ورز دهيد( ۱۰ الي ۱۵ دقيقه ) تا خميرصاف و يكدست شود اگرخمير سفت بود كمي شير اضافه كنيد . ۴ ـ روي خميررابا نايلكس پوشانده و يك دستمال تميزي روي ظرف بيندازيد و خمير ۲ ساعت استراحت كند اين نان كه معمولا با روش هاي مختلف درست ميشود و از نانهاي محلي مناطق غرب كشور(استان هاي كرمانشاه و لرستان و كردستان و ...) مي باشد .نان برساق تركيبي از شير و آرد و روغن حيواني و شكر است.معمولا اين نان را بدون مغز درست مي كنند .اين دستور خمير ، ابتكاري و خودم تهيه كرده ام .كه بسيار ترد و خوشمزه ميشود و شكر را در مايه داخلي (مغز) حذف كرده وتوت خشك كه داراي ارزش غذايي فراواني است جايگزين كرده ام اين نان به روش هاي مختلف پخت ميشود .در روستاها با استفاده از ساج اين نان را مثل ساير نانها ميپزند . بعضي در روغن حيواني سرخ مي كنند . اما من دو روش ديگر براي پخت اين نان را براي شما مينويسم .
روش اول: از خمير گلوله اي به اندازه يك سيب درختي برداشته و كف دست باز وداخل آنرا با دو الي سه قاشق از پودر گردو و دارچين و پودر توت خشك پر كنيد و لبه هاي خمير را به هم بياوريد و كمي خمير را كف دست جابه جا كنيد تا خوب گرد شود سپس روي تخته توسط وردنه به شكل بيضي يا گرد باضخامت يك و نيم الي دو سانتي مترپهن كنيد و روي آنرا با برس ، زرده زده شده بماليد و سياه دانه يا كنجد بپاشيد و در فر ۱۸۰ درجه به مدت يك ربع الي ۲۰ دقيقه بگذاريد و بعد در گرمكن فر گذاشته تا رويش طلايي شود .
روش دوم : بدون استفاده از فر است .به همان طريق بالا نان را مغز گذاري كرده و ديگر نيازي به زرده و سياه دانه نيست حتي بدون مغز هم ميتوان اين نان را درست كرد .ماهيتابه كفه ضخيمي مثل همين ماهيتابه هاي رژيمي را روي شعله پخش كن و حرارت كم روي گاز گذاشته و نصف الي يك قاشق چايخوري روغن حيواني براي هر دانه از نانها در ماهيتابه ريخته و پس از پهن كردن نان با وردنه ، نان را در كف ماهيتابه گذاشته و يك طرف آن كه پخته شد نان را برگردانيد تا طرف ديگر نيز بپزد در اين روش روغن زيادي مصرف نمي شود و نسبت به سرخ كردن روش خيلي بهتري است . براي نگهداري اين نان نيازي به يخچال نيست و كافيست كه در نايلكس و ظرف در بسته و در جاي خنك تا يك هفته بيرون از يخچال نگهداري كنيد ودر صورت نگهداري دريخچال يكي دو ساعت قبل از مصرف از يخچال خارج كرده و در جاي گرمي بگذاريد تا از حالت سفتي خارج شود به علت داشتن روغن حيواني وقتي در جاي سرد قرار گيرد كمي سفت شده و با گرم كردن دو باره نرم ميشود.