كولي غورابيج يكي از غذاهاي محلي استان گيلان است. (كولي) كولي كه نوعي ماهي ميباشد بر دو نوع است: سيا كولي و كاس كولي. هر دو نوع بسيار خوشمزه و لذيذ است. آنها را گيلانيها همراه پلو خورش ميخورند يا با كته و كره فراوان و لوله پياز (شبيه پيازچه) نوش جان ميكنند. هنگام تهيه كولي بايد مانند ماهيهاي ديگر دقت كرد كه كاملا تازه باشد. چرا كه اين ماهي گوشت لطيف و حساس دارد كه در هواي گرم خيلي زود فاسد ميشود. براي انتخاب و نگهداري آن بايد نهايت دقت را به كار برد. كولي تازه داراي چشمهاي برجسته و براق و گوشت آن سفت است و اثر انگشت روي سطح آن باقي نميماند در حالي كه كولي كهنه شل و نرم است.
دستور شماره يك مواد لازم براي ۵ تا ۶ نفر:
- كولي (ماهي ريز) ۸ عدد
- سبزي (نعناع _ خلواش _ چوچاق و گشنيز) = نيم كيلو
- ترشي آبغوره ۱/۵ فنجان
- شكر ۱ قاشق غذاخوري
- مغز گردو ۲۵۰ گرم
طرزتهيه:
مغز گردو را سائيده يا چرخ كرده با دو ليوان آب ميگذاريم بپزد تا روغن بيندازد. كولي را پوست گرفته و نمك و فلفل زده در روغن داغ دو طرفش را سرخ ميكنيم. سبزي را هم ساطوري ريز كرده و با روغن سرخ ميكنيم. آنگاه كولي سرخ شده را با سبزي و ترشي در مغز گدوي پخته شده روي حرارت ملايم دم ميكنيم بعد از يكساعت كه آهسته جوشيد شكر و نمك و فلفل را به مقدار كافي اضافه كرده و بعد از چند دقيقه برميداريم و با پلو سرو ميكنيم.
دستور شماره دو مواد لازم:
- ماهي كولي ۵۰۰ گرم
- مغز گردو ۱۵۰ گرم
- سبزيها شامل (نعناع، چوچاق، خال واش، گشنيز) جمعاً ۲۵۰ گرم
- نمك، فلفل و زردچوبه كمي
- آبغوره ۱ قاشق غذاخوري
طرز تهيه:
گردو را آسياب كنيد و با ۴ ليوان آب بپزيد تا به روغن بيفتد، ماهي كولي را بعد از خالي كردن شكم و سر بشوييد و با نمك و فلفل مزده دار كنيد و درون تابه با روغن سرخ كنيد و به گردوي در حال پخت كه به روغن افتاده اضافه كنيد سبزيها را كه خرد كردهايد و سرخ نمودهايد به خورش اضافه كنيد آب غوره بزنيد و بعد از يكي دو جوش از روي حرارت برداريد و با كته سرو نماييد.
دستور شماره سه مواد لازم:(براي ۵ تا ۷ نفر)
- كولي (ماهي ريز) ۸عدد
- سبزي نعناع خلواش چوچاق و گشنيز نيم كيلو
- ترشي آب غوره (يا آب انار يا آب نارنج) يك و نيم فنجان
- شكر ۱ قاشق غذاخوري
- مغز گردو ۲۵۰ گرم
- نمك و فلفل به مقدار كافي
طرز تهيه:
مغز گردو را ساييده يا چرخ كرده با دو ليوان آب ميگذاريم بپزد تا روغن بيندازد. كولي را مطابق دستور پوست گرفته (رجوع شود به قسمت پايين) و نمك و فلفل زده در روغن داغ دو طرفش را سرخ ميكنيم. سبزي را هم ساطوري ريز كرده و با روغن سرخ ميكنيم. سبزي را هم ساطوري ريز كرده و با روغن سرخ ميكنيم. آنگاه كولي سرخ شده را با سبزي و ترشي در مغز گردوي پخته شده ريخته روي حرارت ملايم دم ميكنيم. بعد از يك ساعت كه آهسته جوشيد شكر و نمك و فلفل را به مقدار كافي اضافه نموده بعد از چند دقيقه بر ميداريم. با پلو صرف ميشود.