ماهي مالاتا يا ماهي فيويج ( غذاهاي محلي ايران،شمال و استان هاي گيلان و مازندران )

۲۹۵ بازديد

غذاهاي محلي ايران (2)

دستور شماره يك ماهي مالاتا ماهي سفيد رو از پشت باز كنيد و به شكم بخوابونيد. يعني در واقع دو قسمت شكم هم سطح با ستون مهره‌ها قرار ميگيره . . بعد ماهي رو بگذاريد توي توري كباب (يا مالابيج چوب) و ماهي رو روي آتش بگذاريد هر از گاهي هم ماهي را پشت رو كرده تا كاملاً پخته شود. البته در حين كباب شدن ماهي مي‌توانيد مقداري آب نارنج تازه را به ماهي بزنيد تا با آن پخته شود بعد از كباب شدن ماهي (البته بايد دقت شود كه ماهي سفيد كمي دير تر كباب مي‌شود) آن را با چاشني مخصوص كه در پائين توضيح داده شده است ميل نمائيد. بعد گردوي ساييده، رب انار، سبزي محلي (چوچاق كه همون زولِنگ مازندراني‌ها ست)، ادويه، نمك و فلفل رو با هم مخلوط كنيد تا به شكل يك خمير شل در بياد نام اين چاشني مخصوص در شرق گيلان ” انار آغوز ” هست كه با زيتون هم صرف مي‌شود. دستور شماره دو مواد لازم:

  • ماهي سفيد تازه كامل (۱۵۰۰- ۱۲۰۰ گرمي) ۱ عدد
  • گردوي سائيده ۵۰۰ گرم
  • رب انار ترش ۲ پيمانه
  • سبزيجات معطر سائيده يا چرخ شده ۵۰ گرم
  • سير چرخ شده ۵- ۳ حبه
  • گلپر، نمك و فلفل به ميزان لازم

طرز تهيه: 1. ابتدا ماهي سفيد تازه به خوبي شسته شده و موكوس سطح بدن و ذرات شن از سطح بدن و داخل برانش‌هاي ماهي پاك مي‌گردد. سپس ناحيه شكمي ماهي از آنال تا زير حلق با يك چاقوي تيز برش داده شده و امعاء و احشاء ماهي خارج مي‌گردد. درصورت وجود تخمدانهاي رسيده در ماهي، آنرا مي‌توان خارج نموده و در تهيه غذا مورد استفاده قرار داد. 2. ماهي را مجدداً شسته و آنرا در داخل يك ديگ درب دار از ناحيه پشتي قرار مي‌دهيم سپس نصف ليوان آب به آن اضافه نموده و در روي اجاق گاز با شعله متوسط بمدت ۳۰ دقيقه پخته تا گوشت عضلات كاملاً از ستون فقرات و پوست ماهي جدا شود. 3. ميزان پخت بايد به حد لازم باشد زيرا در اثر پخت كم، عضلات بخوبي پخته نشده و علاوه بر مشكل جداسازي گوشت، بوي ضخم ماهي گرفته نخواهد شد. و درصورت پخت بيش از حد نيز علاوه بر سفت شدن عضلات، گوشت ماهي خرد و تكه‌تكه خواهد شد. پس از پختن ماهي و سرد شدن آن ماهي از ديگ خارج شده و عضلات يك تكه از ماهي به آرامي و با دقت از ستون فقرات و پوست جدا مي‌گردد. 4. در اين مرحله مي‌توان استخوانهاي ناحيه شكمي و استخوانهاي درشت عضلاني را نيز به آساني بيرون كشيد و فيله پخته شده كم استخوان توليد نمود. اين عضلات پخته پاك شده را در سس مخصوص قرار مي‌دهند. روش تهيه سس مخصوص: 1. ابتدا گردوي سائيده را در يك كاسه بزرگ ريخته و ۲- ۱ ليوان آب ولرم به آن اضافه مي‌كنيم. گردو را در آب حل كرده تا مخلوط غليظي بدست آيد. در ادامه به ترتيب رب انار ترش، سير چرخ كرده، سبزيجات خرد شده و ادويه جات و نمك و فلفل را به آن اضافه كرده و هم مي‌زنيم تا سس يكنواخت و رقيقي بدست آيد. 2. براي آماده‌سازي ماهي مالاتا نيز ابتدا عضلات پخته ماهي را در يك ظرف عميق چيده و سس رقيق را بر روي آن مي‌ريزيم تا تمامي سطح ماهيه با سس اشغال گردد. سپس ظرف را بمدت ۶- ۴ ساعت در يخچال قرار داده تا سس به خورد ماهي برود. مالاتاي ترش با نام محلي "ماهي مالاتا” يك غذاي سرد بوده كه معمولاً با برنج آبكش يا كته، ترب محلي، اشپل ماهي، باقلاي مازندراني و ماست سرو مي‌گردد.

تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد